074-2040900 info@rdz-bewind.nl

Beschermingsbewind

Beschermingsbewind is van oorsprong een maatregel bedoeld voor volwassenen, die door hun lichamelijke en/of geestelijke situatie, moeite hebben met het op orde houden van hun financiële huishouding. Tegenwoordig kan beschermingsbewind ook worden aangevraagd in geval van problematische schulden (de totale schuld is niet binnen drie jaar af te lossen).

Wat kunnen we voor u betekenen?

De belangrijkste taak van een bewindvoerder is het beheren en beschermen van uw vermogen. Onder beschermen valt zowel dat we ons best doen om bijvoorbeeld beslaglegging te voorkomen, maar ook dat we in de gaten houden of bepaalde (extra) uitgaven wel gedaan kunnen worden.

Indien u besloten heeft gebruik te maken van onze diensten, zullen we een aantal dingen voor u regelen. Zo wordt er een budgetplan opgesteld aan de hand van uw inkomsten en uitgaven. Als er meer geld wordt uitgegeven dan er in komt, wordt er gekeken naar wat er moet gebeuren om het budget sluitend te krijgen. Dit gebeurt in overleg met de cliënt, maar uiteindelijk beslist de bewindvoerder. Er zal wel altijd uitleg volgen over waarom een beslissing wordt genomen.

Daarnaast zullen er twee rekeningen voor u geopend worden: een beheer- en een leefgeldrekening. De beheerrekening zal gebruikt worden voor de inkomsten en vaste lasten, de leefgeldrekening is voor uw eigen gebruik. Op deze rekening zult u uw leefgeld ontvangen.

Verder zal alle financiële post bij ons terecht komen. Dit zorgt ervoor dat we op de hoogte zijn van alle inkomsten, vaste lasten en eventuele schulden.

Houdt er rekening mee dat beschermingsbewind géen schuldhulpverlening is. Wij kunnen er wel voor zorgen dat uw financiële situatie stabiel genoeg is om u aan te melden voor schuldsanering.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de rechtspraak.

 

Wat kost beschermingsbewind?

De kosten bestaan uit een eenmalige intakevergoeding en een maandelijkse vergoeding. De tarieven worden jaarlijks vastgesteld door het ministerie van veiligheid en justitie. Deze zijn landelijk gelijk.
Vaak kan er bijzondere bijstand worden aangevraagd bij de gemeente voor deze kosten.

 

Hieronder staan de kosten voor een eenpersoonsbewind benoemd.

Intakevergoeding: €751,41
Maandelijkse kosten zonder schulden: €133,10
Maandelijkse kosten met schulden: €172,12

Bij einde bewind kosten eindrekening: €281,93